Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

stop transphobiaΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

 Η συζήτηση στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι αποτέλεσμα της πάλης ενός ολόκληρου κινήματος ενάντια στην καταπίεση, και ταυτόχρονα αφορμή για να ανοίξει πιο πλατιά στην κοινωνία το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού.

Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα σε τρανς ανθρώπους να επιλέγουν το όνομα και το φύλο που θα αναγράφεται στα επίσημα έγγραφά τους χωρίς να προϋποτίθεται οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση. Η μέχρι τώρα αναγωγή των επεμβάσεων σε προϋπόθεση παραβιάζει την ιδιωτική ζωή, έχει χαρακτηριστεί από μια σειρά διεθνών οργανισμών ως ένα είδος βασανισμού και βάζει ταξικούς φραγμούς στο ποιες και ποιοι μπορούν να προχωρήσουν στην αλλαγή εγγράφων.

Το νομοσχέδιο, όπως κάθε θεσμικός χειρισμός δικαιωμάτων, έχει ελλείψεις. Πρώτο, αποκλείονται τα έγγαμα άτομα. Ασκείται δηλαδή πάνω τους ένας στυγνός εκβιασμός να επιλέξουν ανάμεσα στον αυτοπροσδιορισμό τους και την οικογένειά τους, ακόμη και αν η οικογένεια δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Η επίσημη αιτιολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα προκύψουν ομόφυλα ζευγάρια» είναι μια παραδοχή ότι υποχωρεί στον ομοφοβικό συρφετό που αρνείται τους ομόφυλους γάμους.

Δεύτερο, το νομοσχέδιο ξεκίνησε αποκλείοντας τα ανήλικα άτομα. Μετά από την επεξεργασία της επιτροπής, το όριο στο οποίο θα μπορεί κανείς να κάνει αλλαγή εγγράφων προτείνεται να κατέβει στα 15 έτη, αλλά με προϋπόθεση μια γνωμάτευση από κρατικό φορέα. Η τροπολογία παραμένει μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των τρανς ατόμων που έχουν επίγνωση του φύλου τους από πολύ μικρότερη ηλικία. Η προϋπόθεση της γνωμάτευσης δημιουργεί χρονοβόρες και ψυχοφθόρες διαδικασίες, ενδεχομένως και οικονομικά απαγορευτικές.

Τρίτο, η διαδικασία γίνεται με δικαστική απόφαση. Τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή εγγράφων με δικαστήριο αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο σε μια μερίδα πληθυσμού που είναι ήδη από τις πιο καταπιεσμένες. Η προσωπική επιλογή για το πώς θα ζήσει τη ζωή του ένα πρόσωπο αφήνεται στην κρίση ενός/μιας δικαστή που λειτουργεί μέσα σε έναν κρατικό μηχανισμό εμποτισμένο με τρανσφοβία και προκαταλήψεις.

Υπάρχουν και άλλα προβληματικά σημεία, όπως η μη αναγραφή του νέου ονόματος του γονέα σε πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης παιδιών, η ανυπαρξία τρίτης επιλογής για το φύλο, ο περιορισμός ότι τα έγγραφα μπορούν να αλλάξουν το πολύ μία φορά μετά την πρώτη κλπ.

Η συζήτηση στην επιτροπή χαρακτηρίστηκε από πλήθος τρανσφοβικών δηλώσεων, ενώ τοποθετήθηκε ακόμη και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου! Η δεξιά προέβαλε γελοίους «προβληματισμούς» όπως η … αποφυγή της στρατιωτικής θητείας, η παραγραφή χρεών ή η «πρόωρη» συνταξιοδότηση των γυναικών, λες και η τελευταία είναι «προνόμιο». Αυτό μας δίνει μια καλή εικόνα το αν και σε τι βαθμό μπορούν να είναι «σύμμαχοι» του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος τα αστικά κόμματα-εκπρόσωποι του συστήματος που παράγει την καταπίεση.

Περιμέναμε βέβαια από την Αριστερά να είναι η φωνή όλων των καταπιεσμένων και των αγώνων τους. Το ΚΚΕ όμως καταψήφισε, επιλέγοντας για άλλη μια φορά να υποτιμήσει τις μάχες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και τη δύναμη που θα προκύψει για όλη την εργατική τάξη αν γίνει ένα βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενός από τα πιο χτυπημένα κομμάτια της.

Ο νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να ψηφιστεί χωρίς να επιβαρυνθεί με παραπάνω προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα χρειάζεται σύσσωμο το πολύχρωμο κίνημα να παλέψει για άσυλο και ανοιχτά σύνορα, καθώς η νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών/τριών χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που με χίλιους τρόπους στέλνουν το μήνυμα ότι τις αποφάσεις για την προσωπική ζωή μπορεί να τις επηρεάζει κάθε είδους φορέας, από την εκκλησία και την «επιστήμη» μέχρι τα δικαστήρια, λέμε:

Η επιλογή φύλου είναι ΜΟΝΟ δική μας!

Και δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μαζί με το εργατικό και το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα, τον κόσμο του, τις οργανώσεις του, τα σωματεία του.

  • Διεκδικούμε την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ως θεμελιώδες δικαίωμα στο οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει οποιοδήποτε άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος άλλου φύλου από αυτό που του αποδόθηκε.
  • Διεκδικούμε σεξουαλική αγωγή στα σχολεία σαν μόνιμο μάθημα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι τις προχειρότητες του Υπουργείου Παιδείας με τις θεματικές βδομάδες για το φύλο, που έδωσαν πάτημα να ξεφυτρώσουν τρανσφοβικές και ομοφοβικές ημερίδες μίσους.
  • Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των ιατρικών επεμβάσεων και των ορμονοθεραπειών για όλα τα τρανς άτομα που τις επιθυμούν από την κοινωνική ασφάλιση και το ΕΣΥ.

Σας καλούμε την Κυριακή 15 Οκτώβρη σε ανοιχτή συζήτηση για την ΝΑΤΦ και τη συνέχεια των μαχών του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s