H ELDORADO ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ


ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ PRIDE ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ!

Φράγμα Μ. Παναγιάς

Μια μικρή γεύση από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει η Ελντοράντο στις Σκουριές της Χαλκιδικής

Η  LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές του κινήματός μας που με την άμεση κατακραυγή και αντίδρασή τους ανάγκασαν την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride να αποσύρει την ELDORADO από τους χορηγούς της διοργάνωσης μέσα σε λίγη ώρα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ως αγωνίστριες και αγωνιστές έχουμε τη δύναμη να επηρεάζουμε καταστάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και πόσα πράγματα πρέπει να αλλάξουν μέσα στο ίδιο το κίνημά μας.

Η απόπειρα συνεργασίας με την ELDORADO αποδεικνύει πόσο προβληματικό είναι η διοργάνωση της μεγαλύτερης εκδήλωσης ενάντια στις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να βρίσκεται όχι στα χέρια όλων μας, αλλά στα χέρια μιας ΜΚΟ, η οποία δέχεται χρήματα από καπιταλιστικούς οργανισμούς σαν να είναι ανώνυμη εταιρεία. Είναι τραγικό να επιχειρείται «συμμαχία» με μια διαβόητη εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον μιας ολόκληρης περιοχής – μια εταιρεία που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί ότι χρησιμοποιεί τη διαπλοκή, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, τον χρηματισμό και τις ιδιαίτερες σχέσεις της με το κράτος. Εναντίον της έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος της Χαλκιδικής με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την καταστολή και τα δικαστήρια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ELDORADO προβληματική αλλά ολόκληρο το σύστημα των χορηγών, το οποίο ουσιαστικά ξεπλένει τις αμαρτίες και ανομίες καπιταλιστικών φορέων στο όνομα της υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Από αυτή την άποψη εναντιωνόμαστε και στη Vodafone των υποκλοπών και στους φορείς ιδιωτικής υγείας (που προωθούνται ποικιλοτρόπως τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ρημάζουν) και ασφαλώς στις πρεσβείες, ιδιαίτερα στην αμερικάνικη. Από τη μεριά μας είχαμε καταγγείλει και στο παρελθόν το «ροζ ξέπλυμα» (pinkwashing), δηλαδή τον εξωραϊσμό εταιρειών αλλά και κρατών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι κυβερνήσεις τους τολμούν να μιλάνε για τους γκέι και τις λεσβίες τη στιγμή που δολοφονούν Παλαιστίνιους/ες, Σύριους/ες και Ιρακινούς/ές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα ίδια τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις χώρες τους, στις επικράτειες του Τραμπ και του Νετανιάχου.

Τέτοιες πρακτικές πάνε χέρι-χέρι με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και αποκλεισμούς από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride. Αυτή η στάση είχε οδηγήσει πριν δυο χρόνια στην αποξένωση και αποχώρηση από το Pride πολλών συλλογικοτήτων έπειτα από καταγγελίες των οργανώσεων των τρανς ατόμων. Αποδεικνύεται επίσης πόσο προβληματική είναι η υποτίμηση της πολιτικής συζήτησης που τόσο έχει ανάγκη ο χώρος μας. Μέσω του εξοστρακισμού των κομμάτων, η λήψη αποφάσεων που έχουν πολιτικό χαρακτήρα τελικά καταλήγει στα χέρια μιας μικρής ομάδας, η οποία δεν λογοδοτεί πουθενά.

Η πραγματικότητα είναι ότι το πολύχρωμο κίνημα δεν χρειάζεται ούτε ΜΚΟ ούτε χορηγούς για να οργανώσει τις διεκδικήσεις μας και τις ημέρες μνήμης όπως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Ό,τι κατακτήσαμε μέχρι τώρα κερδήθηκε με τους ανιδιοτελείς αγώνες μας, τους οποίους δώσαμε μαζί με τα κομμάτια και τις οργανώσεις της κοινωνίας που μας συμπαραστάθηκαν.

Προτείνουμε λοιπόν να διαλυθεί η ΜΚΟ «Athens Pride» και να προχωρήσουμε στην αυτοοργάνωση της Γιορτής Υπερηφάνειας με ανοιχτό, δημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας σε όλα τα ζητήματα. Στηρίγματα, σύμμαχοι  και «χορηγοί» μπορεί να είναι οι συλλογικότητες που μοιράζονται τις αγωνίες μας για χειραφέτηση, απελευθέρωση και αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία-τρανσφοβία, βάζοντας ξανά την πολιτική συζήτηση και την πάλη στο κέντρο. Τέτοιου είδους συλλογικότητες είναι οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία (π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσοκομεία κ.ο.κ), πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που στην πράξη υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ και δημοκρατικά δικαιώματα.

Με αυτό το περιεχόμενο θα παρέμβει η ομάδα μας και μέσα στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για να διεκδικήσουμε ένα Pride αντίστοιχο της παράδοσης του Stonewall και των αγώνων που έχουμε να δώσουμε σήμερα. Σας καλούμε κοντά μας στο περίπτερό μας, στην εκδήλωση-συζήτηση που θα οργανώσουμε και στην πορεία όπου θα βαδίσουμε δυναμικά με το πανό και τα συνθήματά μας.

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s