Τρανσφοβική βία – Βία κατά των γυναικών – Μνημόνια, λιτότητα, καταστολή

Κοινοί εχθροί, κοινοί αγώνες – Οι ΛΟΑΤΚΙ βγαίνουμε στους δρόμους

Στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2014

Στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2014

Όλα αυτά τα κομμάτια παλεύουν για μια κοινωνία πιο ελεύθερη, πιο δίκαιη, που θα μας προσφέρει αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι τους «μονόδρομους» που κάποιοι προσπαθούν να μας σερβίρουν. Πάνω σε αυτό το κλίμα της έμπρακτης ενοποίησης των αγώνων συνήθως γεννιούνται και συνθήματα όπως το «Είμαστε όλοι τρανς» για να δείξουν ότι ο αγώνας για μια πλήρη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν αφορά μόνο τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα σ’ αυτόν. Καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη ή μη μια πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας χωρίς περιορισμούς είναι ο τελικός στόχος όλων μας.

Οι 226 δολοφονίες τρανσέξουαλ ατόμων τον τελευταίο χρόνο αποτελούν άλλες 226 αποδείξεις αποτυχίας του υπάρχοντος συστήματος να καλύψει τις ανάγκες της ΛΟΑΤ κοινότητας, να την αποδεχτεί και να τη στηρίξει νομικά και κοινωνικά. Οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν καλύτερα από όλες τις άλλες ομάδες αυτή την αποτυχία. Βιώνουν τις διακρίσεις στην καθημερινότητά τους, από τον απλό περίπατο στη γειτονιά μέχρι τον έμμεσο αποκλεισμό τους από το χώρο της εκπαίδευσης. Καταλήγουν συχνά να περιορίζονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που τις/τους παρουσιάζουν σαν σεξουαλικά αντικείμενα. Τα έξοδα της ορμονοθεραπείας και της εγχείρησης για την επιβεβαίωση φύλου (για όσους/όσες το επιθυμούν) δεν καλύπτονται από τα δημόσια νοσοκομεία. Η γραφειοκρατία και το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν αποδέχονται τις αλλαγές που χρειάζονται χωρίς να θέτουν προϋποθέσεις.

Ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως σήμερα, η κατάσταση αυτή φτάνει στο απροχώρητο. Κράτη που μέχρι σήμερα θεωρούνταν προοδευτικά, στην αδυναμία τους να καταστείλουν τις μαζικές αντιδράσεις με τα παραδοσιακά μέσα, καταφεύγουν στη βοήθεια των πιο ακραίων και συντηρητικών κομματιών της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις τους συνεργάζονται με δολοφόνους νεοναζί, νεκρανασταίνουν ξεγραμμένους δεξιούς πολιτικούς και σφίγγουν τα χέρια με τα πιο σκοταδιστικά και άθλια κομμάτια της Εκκλησίας. Όλα αυτά ενισχύουν το ομοφοβικό και τρανσφοβικό κλίμα που ανέκαθεν καλλιεργούσαν, με τελευταίο παράδειγμα την έφοδο της κυπριακής αστυνομίας στην έκθεση φωτογραφίας της τρανς Πάολας Ρεβενιώτη.

Η 20ή Νοέμβρη, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της τρανσφοβικής βίας, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα σε ολόκληρη τη κοινωνία. Στηρίζουμε το διήμερο που οργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στις 24-25 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών. Θα βρεθούμε δίπλα τους σε όποιες κινηματικές πρωτοβουλίες πάρουν το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν όμως και κάποιες λανθασμένες επιλογές και εκτιμήσεις, οι οποίες απομακρύνουν την κοινότητα από το να διεκδικήσει δυναμικά και να κερδίσει τα δικαιώματά της.

Για παράδειγμα, η κινητοποίηση για την 20ή Νοέμβρη θα έπρεπε να είναι μια πολιτική πράξη οργής. Οργή για τους αδερφούς και τις αδερφές που χάσαμε επειδή ήθελαν απλώς να είναι αυτό που ένιωθαν. Οργή απέναντι στην κυρίαρχη «ηθική», η οποία θεωρεί ενάρετους αυτούς που βουλιάζουν την κοινωνία στην απελπισία των μέτρων λιτότητας για να σώσουν τις τράπεζές τους. Η ίδια «ηθική» βαφτίζει αμαρτωλούς τους ανθρώπους που τολμούν να ξεφύγουν από τα προκαθορισμένα κουτάκια για το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Μια τέτοια δράση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα σιωπηλής διαμαρτυρίας. Δεν σιωπούμε. Δεν είναι μνημόσυνο για να βυθιστούμε στη σιγή. Φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο τα αιτήματα και την οργή μας. Προσθέτουμε τα αιτήματά μας στους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας παράλληλα με τα δικά τους. Απαιτούμε όλα όσα μας έχουν στερήσει και παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και όχι του κεφαλαίου και της «ηθικής» του.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτή τη μάχη; Μήπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέλη των οποίων είναι ομιλητές στο διήμερο του ΣΥΔ; Μα αυτοί είναι που είχαν και έχουν το ρατσισμό και το σεξισμό ως επίσημη πολιτική τους. Αυτοί άνοιξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και δολοφόνησαν άλλους στον Έβρο, στη Σάμο και στο Φαρμακονήσι. Δικοί τους βουλευτές έσφιξαν τα χέρια και έκαναν συνεργασίες με τους εγκληματίες χρυσαυγίτες (βλέπε υπόθεση Μπαλτάκου), την ώρα που ήταν ήδη γνωστές οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Αυτοί οι κυβερνώντες επέβαλαν, με τη βοήθεια και της ΔΗΜΑΡ, τα μνημόνια που έχουν καταστρέψει τις ζωές όλων μας. Προωθούν ακόμη και σήμερα χιλιάδες απολύσεις.

Αυτοί δεν ήταν άραγε που έριξαν το μαύρο στην ΕΡΤ και πέταξαν στο δρόμο τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών; Δεν ήταν, τέλος, αυτοί που διαπόμπευσαν τις οροθετικές γυναίκες και έβγαλαν ένα σεξιστικό-τρανσφοβικό-ομοφοβικό οχετό στη ψήφιση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου»; Τέτοιου είδους συνεργασίες δεν βοηθούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν στα πλαίσια «δημοκρατικών διαδικασιών». Αντίθετα, απομονώνουν την κοινότητα από την υπόλοιπη κοινωνία που παλεύει για την ανατροπή της κυβέρνησης και συμβάλλουν στη καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για το ποιοι τελικά μπορούν να παλέψουν δίπλα μας για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα.

Είμαστε πολύ ξεκάθαροι/ες για το ποιοι θα είναι αυτοί: θα είναι το αντιφασιστικό κίνημα, που μας καλεί σε διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια για την πρώτη μέρα της δίκης της Χ.Α., καθώς και το αντιπολεμικό κίνημα, που τώρα ξαναβγαίνει ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σύμμαχοί μας θα είναι ακόμη οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μαζί με τα σχολεία παλεύουν ενάντια στη κατάρρευση της δημόσιας παιδείας.

Κοντά μας μπορεί να βρεθεί κάθε γυναίκα που δέχεται το σεξισμό και την τρομοκρατία στη δουλειά της, μπαίνοντας στο δίλημμα είτε να ρίξει το παιδί της είτε να παραιτηθεί. Είδαμε πώς ένα πρόσφατο τέτοιο περιστατικό κατέληξε στη συλλογική δράση και την υποστήριξή της από εγχώρια και διεθνή συνδικάτα. Συμπαραστάτριές μας θα είναι ακόμη οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, oι οποίες μας καλούν σε μια σειρά δράσεων στις 25 Νοέμβρη, την ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, καθώς και σε κινητοποίηση στις 5.30 στα Προπύλαια. Στο πλευρό μας μπορεί να βρεθεί ολόκληρη η εργατική τάξη που μας καλεί δύο μέρες μετά, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος σε πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα μέτρα της εξαθλίωσης.

Όλα αυτά τα κομμάτια παλεύουν για μια κοινωνία πιο ελεύθερη, πιο δίκαιη, που θα μας προσφέρει αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι τους «μονόδρομους» που κάποιοι προσπαθούν να μας σερβίρουν. Πάνω σε αυτό το κλίμα της έμπρακτης ενοποίησης των αγώνων συνήθως γεννιούνται και συνθήματα όπως το «Είμαστε όλοι τρανς». Όχι για να εξομαλύνουν τις διαφορές ούτε για να μπουν οι cis «στα παπούτσια» των τρανς ατόμων, αλλά για να δείξουν ότι ο αγώνας για μια πλήρη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν αφορά μόνο τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα σ’ αυτόν. Καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη ή μη μια πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας χωρίς περιορισμούς είναι ο τελικός στόχος όλων μας.

Αυτή η εβδομάδα είναι βαθιά κινηματική – στο χέρι μας είναι να δώσουμε και το δικό μας στίγμα σε αυτά τα ραντεβού. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε όλη την κοινωνία με το μέρος μας και να χτίσουμε έναν κόσμο που να μας χωρά όλους/ες, όπως είμαστε και όπως επιλέγουμε να ζούμε.

Στηρίζουμε τη δράση μνήμης κατά της τρανσφοβίας.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της 25ης Νοέμβρη ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Λαμβάνουμε μέρος στη γενική απεργία της 27ης Νοέμβρη. Προσυγκέντρωση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 11 π.μ.

Τελικό ραντεβού για την πορεία: Πλ. Κοραή, από την πλευρά της Σταδίου, στις 12

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s